Friday, March 22, 2013

angkat tangan kanan, tepuk bahu kiri tiga kali!

Assalamualaikum and hi semuaaaaaaaaa. Haha hi semua la sangat padahal yang baca sorang joooo. Ape pun moh kita kasik post pasal spm 2012 sebab spm ni obviously sekali seumuq hidop karang tak post rasa rugi naaaa.

Semua yang baca ni sila buat apa yang tertera pada tajuk, sambil pandang bahu kiri dan cakap tahniah. Yang kidal buat terbalik pun boleh. Hha. Ni step by step lepas spm haha.

Step first: Do not compare your result with anyone else. When you start comparing, thats when you start losing confidence in yourself. Saya baru dapat mesej '  salam. ****** saya baru dapat 10A, awak dapat 10A jugak ke?' Wah semua orang dalam dunia ni dapat 10A je ke? Hehe. Hentikanlah menilai angka-angka ni, nanti ada yang terluka. Kalau dibanding-bandingkan sangat kite takkan ke mane pun. Dah kalau desperate nak jugak bandingkan, carilah kembar kau yang lagi tujuh, tanya result spm diorang cane.

Step second: Congratulate yourself. Yang kat atas ni cara paling senang. Kalau dah buat, yayyyy ;D Kalau belum buat sekarang. Atau cara senang yang lain, cubit pipi sendiri dan rasa kecomelan diri. Tak pun tangan kanan salam tangan kiri. Tak pun peluk badan sendiri. Jangan risau, sama mahram. Tak pun call sedara and mara nak mintak biasiswa hahahahahahaha. 

Step third: Be happy and grateful! Especially ditujukan kepada semua yang merasa hampir kecewa dengan pencapaian sendiri, pegang slip keputusan dan senyum! Elakkan pembaziran air mata. Serius. Percayalah kepada kata-kata Allah. Kalau otot muka tak boleh nak senyum, sila kembali ke rule first. 


"Sesungguhnya jika kamu bersyukur, nescaya Aku akan menambah (nikmat) kepada mu, tetapi jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka pasti azab-Ku sangat berat."

Surah Ibrahim 14:7



"...Allah tidak ingin menyulitkan kamu, tetapi Dia hendak membersihkan kamu dan menyempurnakan nikmat-Nya bagi mu agar kamu bersyukur."
Surah Al-Maidah 5:6

Step fourth: Keep your head on the ground. Masalah kebanyakan orang tanpa disedari, saya tidak terkecuali, adalah terlalu bangga dengan diri sendiri. Ingat. Syirik itu bukan setakat tangkal dan magik. Itu syirik jali, syirik haffiy ni yang tersirat, contohnya takabbur dan riyak! Syirik haffiy ni obviously lagi bahaya sebab boleh membawa kepada murtad invisible. Nauzubillah Nauzubillah Nauzubillah.


Weh perasan tak rule fourth ni kenapa bertentangan dengan rule second pulak? Ehhhhh lupa nak cakap sila pastikan anda lakukan rule second dengan penuh wasatiyyah, bersederhana. Jika orang terlalu memuji-muji anda pula, tolong sediakan shield, kerana ingat, pujian itu mampu membunuh. Sekali lagi, nauzubillah.



"...Allah tidak ingin menyulitkan kamu, tetapi Dia hendak membersihkan kamu dan menyempurnakan nikmat-Nya bagi mu agar kamu bersyukur."

Surah Al-Maidah 5:6

Allah Allah Allah Hafeez. Banyaknya peringatan untuk kite bersyukur.
Ya Allah seronoknya tengok kawan-kawan atas pentas ni, tu belum naik pentas lagi ni.....  Happy kan tengok member yang strugle2 semua dah dapat apa yang diorang nak? Kalau tak happy okay check step first balik ahah.
Okay. Gempak sangat list 24 top straight A my school ni. Hanan gempak gile okay, cool je ambik result hha. Timah pun gempak, aida pun gempak, ah aiesya gempak gak. Ah ramai la gempak sini.

Congratulations everyone! Ramai jugak kawan kat fb yang sekolah lama, yang debate tak payah cakap la, dapat straight As. I mean, wow 15 000 and half of it is in my timeline people, is it? lol. Trust me, you'll be really delighted for them, because they are your friends and thats whats matter.

Gambar dari Izzati Azam. Okay to be honest, I dont know why I'm more happy for my friends then for myself hha.

Nampak macam happy gila en. Macam straight A la tu. Time ni Bonda analisa result haha. Jangan malu dengan result kita. Walaupun agak malu, terima kasih Bonda.
Nota kaki: Sejujurnya alhamdulillah result saya tidaklah meh sangat seperti yang saya jangkakan. Tidak pula saya jangkakan saya akan kebabom straight A's sebab adakah bulan senang-senang begitu saja akan jatuh ke riba saya? Semestinya probability dia 0.01. Akhirnya Allah memberi saya merasai keputusan roughly 8A4B. Ya kalau nak dibandingkan dengan orang lain saya tahu saya di mana but who cares anyway haha.. Honestly I never give much thought to my spm hahahhahahaha so actually now I admit, this is so real; Kalau nak berjaya perlu dua benda ni, fokus dan serius. I'm the type who dont apply that principe unless I've seen the needs why hha. Maafkan saya kerana saya tidak fokus dan tidak serius dalam banyak hal

Tetapi ingin saya bagitau, an honest statement, okay this is actually memalukan infact but if theres actually anyone, my juniors in particular, share the same situation like me, hope you get something beneficial here. I never pass any of my add maths papers, dalam ujian ke exam ke semua I score merah. I was so left behind, that even I was in the class, I was invisible. So I dont bother to confront add maths just as how much add maths unwilling to come to me.  Disebabkan markah add math yang terlalu terel ni jugaklah menyebabkan saya bedebuk jatuh kelas time form five hahah sedih gile kot time tu. Tapi saya biarkan nasi yang dah jadi bubur tu bertukar jadi bubur basi. yerrkk. Okay busuk kan. So sampai trial seseorang ini memberitahu perkara yang sangat tak best. Hahahahhaha hanya Tuhan yang tahu. But my main point here is, that was my pressure. To focus and serious, you need a pressure. Without a pressure, like a gas, cant move out or in. So, though it was so late, finally I have a factor to apply those two principles to add maths to be exact. And today thanks to him I actually am so happy that, for the first time, after so many embarrassing moments, i got a+ add math setelah saya banyak tahu.  I dont know. I cant even think of it. 

And thats the end of my story. Istilah oang bodoh/ orang tak pandai tak pernah wujud. Cuma bezanya orang yang belum tahu atau banyak tahu. Dalam masa yang sama jugak saya berterima kasih mama abah, pengetua dan semuaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa guru, termasuk kawan-kawan saya yang sebenarnya, adalah guru saya juga. Above all, thanks to Him.

And remember people! 15000++  orang tu yang jadi highlight hari ni. Yang tak di highlight tu ramai lagi. So highlight yourself then! Be proud of yourself! I always mean in terms of being bersederhana la. Be happy! Nothin to be worried! They say when one door closed, there always another doors open! Jangan pulak we always look so long and so regretfully upon the closed door, that we do not see the one which open for us! Selamat tamat sekolah! Dan selamat berjaya! XD

Oh yeah cara lain untuk congratulate yourself is, write a post or a letter to yourself! XD

Hah ambik kau,

7 comments:

Miyek said...

Ulfahhh happy sangat addmath ulfah dapat A+ seriously . Taktahu kenapa tapi happy happy happy sangat ! Tahniah Ulfah . You're the best dear ^^

Ainul Huda said...

hoyeah ulfah! congratessssss ;'D

Hanan said...

Hi Ulfah. Thanks :) and cool la sangat rasa nak luruh jantung kot. Hahah. Congrats to you as well :)

Syaima' said...

senyum je aku bace post kau. lagilagi tengok gamba last tu hehe

ermw said...

kak ulfah. TAHNIAH!

Anonymous said...

waaaah. thnks kak ulfa. sgt memberi inspirasi dan harapan barukod yg membace :)

MunierahZulkifli said...

u got A+ fr admath??!!! GODDD pandai gilerrrr..pray fr us this year tau..*eheh and insyaAllah, i'll work hard, tiada kejayaan tanpa usaha :D