Tuesday, April 23, 2013

mahrajan kawad kaki

Assalamualaikum. Bertitik tolak dari post ini. I did came to maahad yesterday. I don't know what other people think about the open day. But personally the only x factor was the people. My god I love everyone (tears)  too bad dapat jumpa sekejap sangat. Not that I said it was boring, but at least I'm being honest. Btw I gonna write the down side of it. If you dont bother to read it so dont.

It would be much more exciting, much more meaningful if it was properly planned. Ironinya ramai mengadu terlalu semput bernafas 7 hari seminggu terlalu kerap. Even so, what if you gather your strength and focus on what you do best?

Yang penting perancangannya. Tak kisahlah apa program pun. Bukan apa aku tak tahan tengok orang macam melepaskan batuk di tangga. Aku tak taula peribahasa mana yang serasi dengan pendapat aku ni. Banyak sangat program tapi kurang keberhasilannya. Takpun, jack of all trades, master of none. Maksud aku, at least kite kena la tahu kenapa kita buat benda tu, bersebab la sikit. Bukan sekadar buat kasik pack jadual.

I came on Sunday, the last day, by the time the organizers seemed pretty exhausted. Ada gerai yang dah bungkus dah pun. Boleh tahan banyak aktiviti yang berlansung. Aku tengok dari jauh pun dah semput.

Rumah hantu ada juga. Cliche dah rumah hantu kat event macam ni. But people go for it, sebab  ni sekolah agama kot, teringin jugak nak tengok macamana version rumah hantu islamik. Hoho. But now that people already how scary la sangat it is, apa kata tahun depan kita buat something rare. Tak perlu terikut orang lain. Most some people look forward to come and see how differ a sekolah agama is. Or is it just the same as other school? 

So use this chance to show it to everyone. Apatah lagi hari terbuka ni sesiapa random stranger je boleh datang. You have no idea how the people who came to this open day is really various. Mungkin ada mak seri dato datin menteri or orang yang sangat menyanjung maahad, who knows. Yang penting semua orang ada impression tersendiri. And this kind of event is one of the proves to give them the answer. If you wanna break the social stigma, here's the opportunity. So plan it the way how you want other people think about maahad.

Apa perlunya bilik pengantin? Adakah sangat penting sampai ada tiga lagi? Meskipun tujuan dia untuk kutip dana, student jugak yang keluarkan duit sendiri untuk buat bilik tu. Who knows how much, aku bersimpati sebab semua ni tak tercatit dalam buku tiga lima. Aku pernah merasa betapa hibanya rasa terpaksa mengorek duit sendiri kerana tiada bajet diberi. Better yet, sila elakkan pembaziran wang. Maka, adalah seronok jika fokus pada satu bilik yang orang akan datang dan jayakan. Buatlah future dorm tahun 2053 ke, bilik idamanku ke, or etc. as long as the student can feel they're linked to it. 

And maybe after, this the empty bare field next to the marching site can also be used for the booths. Booth tu boleh divariasikan lagi. Kalau sorang jual ayam jangan semua jual ayam gamaknya. Seronok juga kalau ada game. Anything, yang boleh diislamisasikan pun gempak. Yeah kalau panggil alumni yang dah giat ada label sendiri, mantap. Bila buat kat padang tepi tu I think more people can watch the marching going on. Paling penting, nampak more lively sikit dekat dataran pengetua tu.

But on the up side, the idea of this open day is so brilliant. What with the movies night, the qasidah and all. Bunyinya je dah best sangat, tinggal nak buat betul-betul kasik impak je. No doubt many people were happy to regain connections from those they've long missed. Me too, am happy! And as to students, I bet they learnt a lot of skill of entrepreneurship. And the school gained some more profits obviously, with that maka tercapailah misinya. Kalau niat nak belajar memang banyak sangat yang boleh dapat.

Aku nak selit sikit, sensitif pulak aku bila tengok orang menangis lepas kawad tu. Lepas dia umum keputusan tu pulak, ada pulak sorang adik krs menangis kat aku sebab katanya, 'sorry akak, Krs dapat no 4 je.' 'Bila Krs nak menang asyik kat bawah je.' Sentap aku dengar. I really have no idea how much serious they  take this kawad matter. No worries no tears adik. If we want to rise to the top then we have to crawl out right from this bottom. InsyaAllah kalau awak betul-betul nak, Allah akan kasi, the moment will come.

I'm writing this in the hope adik-adik can see the room of improvement. Banyak lagi benda yang boleh diperbaiki, its a good job tho! Things are getting better. Exam pula menanti.

And here's some notable conversation throughout the day, I dont bother to put their name. Even the letters are completely random.

A: Wow, sampai tiga hari ek open day? (I ask this to almost everyone saja nak tengok reaction)
B: Nak buat macamana kak, terpaksa.

(Eh terpaksa tiga hari? Say who? )

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

C: Tapi kenapa bilik pengantin?
D: Entah. Cikgu yang suruh. Kitorang buat je.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

F(orm one): Akak, saya tengok banyak muka akak dalam mustaqim tahun lepas. Akak ni apa sebenarnya?
G: Apa awak fikir? Akak manusia jugak la.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

J: Malam semalam event apa?
K: Qasidah.
J: Cool gila.
K: Alah tak de pape pun. Ada budak kecik je ramai.
J: Tak de pape?
K: Tak de pape pun.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

L: Kenapa sekarang pasang al-Quran pulak?
M: Dah lepas azan kak.
L: (Oh begitu)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

See. Something is wrong here.
In need to mend that.
We all, indeed.
Need to realize what is wrong.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

And hah, sekarang part gambar pula. Maaf tak mampu nak upload kat fb kamera aku banyak gambar orang nanti attractive sangat haha.

Nadrah dengan Endang. Sweet tak? Sweet kan? Tak kira. Sweet jugak.

Nadrah dengan Mustaqim. Eh.

 Wa tengah seronok main. Aku tak nak komen pape.

Cua. Pronounce as chu-a. Haha saje letak caption nama.

Pah dengan Eeeee. Terharu aku. Daripada form one kot.

Best booth ni. Untunglah ada mimi dengan Farhah. Budak ni dah power berbusiness.

Cici pula. Obviously sebelah tu aku. 






































Syafiqah and Atie. Gambar ni diambil atas dasar kononnya aku tak pernah ambik gambar diorang. KFine --'
Nawhen and madi.


































Aku sedih sikit sebab tak dapat cakap lansung dengan diorang ni. My sister took this photo btw thats why.

Eh semua senior ni dulu KPO okay. bukan kpop.



Elok-elok nama sedap orang panggil aton, tapi namanya makin parah. Pitek.


Wahida, Syakeyra cewah dengan Suraya. Pelik ke aku sebut nama sorang-sorang as caption? Aku dah tak ingat nama baju hijau tu tapi.



Merekalah kawan paling baik aku. Tak usah ditulis namanya, aku akan ingat sampai bila-bila

 Best kan.




Adik kecil itu menarik perhatian aku.

KK terbaik semestinya.


Tahniah BOM! ba.  Nak tau nombor berapa tengok gambar bawah.
































Nadrah pink. Ana biru pink. Aku biru hohoho. Matching tak? Haha nak jugak bermatching-matchingan.


Dah habis. Ada lagi gambar tapi dah lewat sangat ni. So terpaksalah setakat ini.



X: So kesimpulannya, budak maahad pakai tudung labuh waktu sekolah je?
Y:  (erk)....

Pergh ke situ pula kesimpulan dia. Nak buat macam mana. Lain orang, lain kesimpulannya.

Janji, gunalah akal kamu untuk berfikir.



















5 comments:

Miyek said...

Berapa kali ulfah nak tukar layout pak rajinnya haha. Eh sorry salah nama, Mustaqim. Hiks.

Tihara said...

comelnya syafikah n atie tu..tetiba :)

Kakzakie said...

Kalau tak ada sebab tak akan sampai di sini agaknya ye..

MunierahZulkifli said...

kesimpulannya, islam ajar utk ttup aurat, pakailah ape pun utk ttup aurat, x semestinya tdung labuh, ikut preferences masing2x.. n, budak maahad faham konteks sebenar ajaran tu.. :DDDD

Ulfa Ady said...

yep. i rather think that is a matter of mendidik. as long as you wear tudung tutup dada.

but for a matter of tarbiyah, which is from a different angle, lain pula ceritanya.

thats why people have those societal norms, its all matter dari perspektif mana kita melihat.