Thursday, February 28, 2013

tapi siapa banksy ?

Assalamualaikum.


Minggu lepas news feed saya rata-rata dipenuhi gambar ni. So hahaha saya curious dan saya pun join the crew. Atas dasar kecelaruan identiti hari ini kite guna saya okay. Kalau nak yang bahasa inggeris punya baik korang google sendiri, nescaya mega zillions lagi banyak. 

Sebenarnya Banksy ni dah lama famous merentasi sempadan banyak negara. Cuma aku je tak tau sebab dekat daerah aku ni aku tak pernah jumpa any traces dia haha. Bermula sekitar tahun 1990 lagi dia dah pegang spray can and menconteng-conteng dekat mana-mana benda, termasukjambatan etc. yang dia nak dengan mesej-mesej yang kekadang sinis, kekadang kejam, kekadang menyedarkan, kekadang tak jelas lansung, tapi yang pasti bermotif.

"The time of getting fame for your name on its own is over. Artwork that is only about wanting to be famous will never make you famous. Any fame is a by-product of making something that means something. You don't go to a restaurant and order a meal because you want to have a shit." Banksy 

Kalaulah ada button like.

Sampai ke hari ni entah berapa ramai tanya soalan yang sama. 'siapa banksy?' 

Tapi Banksy hanyalah nama samaran seorang lelaki yang bekerja di sebalik tabir vandalismenya. Dia bekerja pada waktu ketika semua mata terpejam. Dan ketika mata-mata itu kembali terbuka, Banksy adakalanya menyedarkan mereka yang sebenarnya mereka masih belum celik.

Sampai ke hari ni banyak desas-desus mengenai siapa dia di sebalik nama itu tapi yang pasti, dia adalah 'the most wanted artist in the world'. Maka sampailah ke hari ini, karyanya diangkat dijulang seakan masterpiece untuk tatapan umum, secara tak lansung peminatnya makin berkembang. Dia semakin lantang bersuara. Karyanya semakin dapat dikenali dunia. Banksy semakin berpengaruh. Biarpun tak siapa tahu siapa sebenarnya dia.
"Banksy is Britain's most celebrated graffiti artist, but anonymity is vital to him because graffiti is illegal. The day he goes public is the day the graffiti ends." Guardian Interview with Banksy

Okay jadi berbalik kepada cerita minggu lepas. Asalnya dinding ni ada dekat Wood Green, London tapi tetiba artwork banksy ni hilang. Dan tup tup dijumpai dekat Miami untuk dilelong minggu lepas. Macam pelik mula-mula. Macamana you actually steal a wall? Buktinya siap ada kat google earth lagi kot. Tapi last-last lelongan tu dicancelkan, tak jadi atas desakan banyak pihak. Honestly orang punya dinding tu berhak ke nak kata artwork tu dia punya?

Anyway budak laki ni dah dekat Miami pun. Yes union jack.. Tafsir la sendiri. Dijangka untuk dijual bermula £460,000. Gila. Apakah hebatnya si Banksy ni? Hebat sangat ke?
Well. Ni dia dinding yang dah dirobek tu.  Just thought you wanna know, si tikus hitam tu memegang perkataan 'why' kalau di zoom in. Seakan simbol menentang eksploitasi orang terhadap karyanya. Dan orang ramai mula mempersoalkan hak nilai sebuah graffiti.
Pastu pulak muncul grafiti seorang nun lepas grafiti 'child slave' tu tak jadi lelong.

So bila ramai yang protest, terbuktilah memang ramai rupanya peminat Banksy ni. Dan honestly i am one of them haha. Ni memang betul-betul artist pro. Memandangkan lambakan karya dia dekat mana-mana je, saya musykil macamana dia berjaya hidup bertopeng lagi setelah berpuluh tahun ni. Bak kata sorang laki ni, he's a cutting edge marketing genius. Indeed.








Time 2005 dia lukis 9 gambar dekat sempadan tebing pemisah Palestine-Israel. Obviously sangat kontroversional (walaupun waktu tu saya duduk kat bawah katak bawah tempurung hehe). I thank you somehow for standing up for them. A very brave defiance in fact.
"The segregation wall is a disgrace.. The possibility I find exciting is you could turn the world's most invasive and degrading structure into the world's longest gallery of free speech and bad art." This is why.

Yang ni paling aku suka kot. Pretending as some british man, dia letak sendiri artwork dia secara curi-curi dekat empat muzium utama New York, sekali dengan plaq nama dengan description. Muzium-muzium tu The Brooklyn MuseumThe Metropolitan Museum of ArtThe Museum of Modern Art, dengan Museum of Natural History. Alasannya sebab dia tak mampu tunggu muzium tu nak letak karya dia lama sangat. haha.. Nah kalau nak baca sangat.

“You're mind is working at its best when you're being paranoid. You explore every avenue and possibility of your situation at high speed with total clarity.” 


500 CD Paris Hilton dia usik pastu diagihkan ke tempat-tempat lain. Tajuk track-track dia pun ditukar jadi ''Why I am famous' and 'What Have I Done' dll. Ni pun best haha. Sebenarnya kebanyakan kerja dia memang banyak diambil dari orang lain, manipulasi daripada kerja pelukis-pelukis terkemuka atau pun yang tak terkemuka.
Its creative outside beyond the box. Bayangkan, tahun 2010 dia dapat pencalonan Oscar walaupun orang got no idea siapa dia. Cool huh. Menelusuri personaliti si mamat ni begitu menarik. Walaupun ramai juga orang yang menentang dia, tapi tak dapat dinafikan yang dia ni best. Membuatkan kita semua tertungu-tunggu karya dia yang akan datang. Dan ada semacam profil yang tak terlalu menonjol, tak terlalu tenggelam, tapi just fine untuk sesiapa. Hidup untuk membebaskan dan pantang dibiar terikat. But whoever he is, he got a point, and he aint kidding man. Banyaknya membuatkan saya berfikir tertanya-tanya. Kalau korang tengok hasil-hasil kerja dia pun, tidakkah korang tersentap dan berfikir dua tiga empat lima kali. Tak pun, sekali? 
'The human race is an unfair and stupid competition. A lot of runners don't even get decent sneakers or clean drinking water'

(ok semua yang bold & italic ni is his quotes.)

“If at first you don't succeed, Call an airstrike."


“Nothing is black and white, and there is no purity and there is no such thing has justice.” 
Somehow he'd agreed to my previous post, the gray thingy. Nothing is black and white. am i right. at some point?
In case u forgot Guantanamo bay.

“If you want to say something and have people listen then you have to wear a mask. If you want to be honest then you have to live a lie.”


“The greatest crimes in the world are not committed by people breaking the rules but by people following the rules. It's people who follow orders that drop bombs and massacre villages”



“A wall is a very big weapon. It's one of the nastiest things you can hit someone with.”


'Some people become cops because they want to make the world a better place. Some people become vandals because they want to make the world a better looking place.' 




“My main problem with cops is that they do what they're told. They say 'Sorry mate, I'm just doing my job' all the fucking time.” 



“I like to think I have the guts to stand up anonymously in a western democracy and call for things no-one else believes in - like peace and justice and freedom.”

“Art should comfort the disturbed and disturb the comfortable.” 

Honestly ramai jugak yang kata dia ni tak lebih daripada seorang vandal, penjenayah cam tu, so tak payah nak begga begga kan sangat la. Patutnya pergi jail je bagus. Hahaha. Tak kisah lah. I like the idea how he left traces for people to stop sleepwalking and be alert.

Anyway, as in this stuff, the greater good are just too many I think I started to accept vandalisme a bit, itupun yang positive. Kalau nak tunggu authoriti hmmm berjanggut, dah dapat jawapan semuanya pun tak dibenarkan haha. I know right.

After all dia ni menukar wajah street art dan mencantikkan makna dunia vandalisme yang supposedly bagi aku tak de guna. Even dia ni digelar 'King Of Street Art'. But honestly who cares. I like the ideas anyway! Even sekarang ni beberapa buku dia dah officially dipublish. Dan dia dah pernah buat pameran kat muzium yang sah dah pun. He rocks the world... Pernah dengar tak anonimity leads to honesty? Cam tu la  kenapa saya rasa he's awesome...  Dan tak pula kecoh mengejar populariti. Hidup anon! lol



Oklah. sampai bila pun tak habis kalau nak asyik dok tengok gambar dia. I love all his works ok. I'm actually against vandalisme but you may not know, I love graffiti and thats how I actually followed lots of graffiti artists, and this . is . exceptionally . cool . Saya dah puas memenuhkan blog saya dengan gambar-gambar ini hahaha.  Nampak tak the power of graffiti kat sini haha. Kepedasan untuk semua, dan renungan bersama. Hes one of the greatest of our time.

You can just google youtube or whatever and for sho ull find. haha. Terinspirasi tak untuk spread the goodness jugak. So far I'm fully agreed dengan his words. Saya termotivasi dan tergerak dan sebagainya yang berkaitan.

Dan paling penting, be braver to be honest. Kejujuran tu nampak macam buruk, tapi honestly ia lagi bertambah hodoh bila ditutup dengan penipuan.  

Bagi aku dia awesome la kot.. korang aku tak tau. ahaha.

SO INI WEBSITE BANKSY.

Kalau ada button like, just so you know, i'll like it. Website dia pun sangat cool ok



May Allah guide you bro! Amin!

*p/s: Selama ni saya ingatkan yang orang bukan islam takkan masuk syurga walau sekelumit mana pun dosa diorang buat. Tapi macam tu mana adil sedangkan Dia Maha Adil?

3 comments:

Miyek said...

Mana Oppa jumpa pasal dia ni ?

Baiti Fauzi said...

hebatnye banksy ni...dia ni lebih kurang mcm Mr.Brainwash kn..

Ulfa Ady said...

well i think mr brainwash yang macam dia hahaha.

Theres this Banksy fim, Exit Through The Gift Shop which reveals their story. But I dont bother to watch haha.